Erfgoedwandeling Scherpenheuvel

Wat ?

Erfgoedwandeling in Scherpenheuvel-centrum

Inhoud ?

De oude grachten zijn verdwenen, maar straatnamen als Noordervest en Zuidervest geven aan waar de stadskern ooit eindigde. De stadsgrachten hebben het centrum vorm gegeven en de erfgoedwandeling volgt grotendeels deze omtreklijn rond de binnenstad. Het traject loopt natuurlijk ook langs de laatste resten van deze vestingwerken.

Bovenop dit stukje van de wallen rond de Oratorianensite loopt vandaag de Rozenkransweg. De vroegere voetweg rond Scherpenheuvel werd in het kader van deze wandeling opnieuw vrijgemaakt voor wandelaars. Op de drie toegangswegen worden de locaties van de vroegere Leuvenspoort, Zichemsepoort en Diestsepoort aangegeven.

Wandelaars krijgen meer informatie over de stad, haar oorsprong en haar geschiedenis aan de hand van zeven borden langs de route. Deze tweezijdige borden lichten altijd twee zijden van het verhaal toe, want in Scherpenheuvel gingen het wereldlijke en het geestelijke hand in hand. Zeven zegels markeren de hoekpunten van het grondplan.

Afstand: 1,6 km

Zoals de naam “Scherpenheuvel” laat vermoeden, biedt onze stad een paar stevige hellingen voor wandelaars. De erfgoedwandeling kent hellingspercentages tussen 5 en 23 procent.

Voor rolstoelgebruikers en minder mobiele deelnemers bestaat er een kortere alternatieve route, die de steilste hellingen links laat liggen.

Prijs ?   

60 euro voor de begeleide wandeling van +/- 2 uur doorheen het centrum van Scherpenheuvel onder leiding van een gediplomeerde gids.